Fidzsi-szigetek

Országok részlete

Fidzsi-szigetek Fidzsi-szigetek - transparent

árak: - .

Országnév: Fidzsi-szigetek

Ország teljes neve: Fidzsi-szigeteki Köztársaság (hivatalos), Fidzsi Köztársaság (elfogadott)

Országkód: FJ

Főváros: Suva

Pénznem: fidzsi dollár

Pénznem rövidítés: FJD

Váltópénz: cent

Elfogadott hitelkártyák: Bármilyen hitelkártyát elfogadnak.

Kontinens: Ausztrália és óceánia

Terület: 18376 négyzetkilóméter

Hivatalos nyelv: angol,fidzsi

Egyéb beszélt nyelvek: hindi, kínai

Népesség: 848000 fő

Telefonos hívószám: 679

Időeltolódás (GTM): 12

Vámszabályok:

A magyar állampolgárok belépéskor kapnak 4 hónapot meg nem haladó tartózkodásra érvényes vízumot. Előzetes vízumbeszerzés nem szükséges. A beutazóknak a tervezett tartózkodás időtartamán túl további 3 hónapra érvényes útlevéllel, a vissza-, illetve továbbutazásra szóló repülőjeggyel, valamint megfelelő anyagi fedezettel kell rendelkezniük.

Adó információ:

Fidzsi a régió fő légikikötője és - központja, ahová nemzetközi járatok közlekednek. Sokan világ körüli út keretén belül látogatnak ide, vagy csak megállnak néhány napra Ausztrália vagy Új-Zéland és Észak-Amerika között. Bár Suva a főváros, a legtöbben Nadi nemzetközi repülőterére érkeznek. Fidzsi második legfontosabb repülőtere a nausori-i, amely Suvától 23 km-re van, és taxival érhető el. 12 éven felülieknek minden nemzetközi indulás után 2O F$ illeték fizetendő. Vízi közlekedéssel Fidzsire menni elég nehézkes, kivéve a tengerjáró hajókat és a magánjachtokat. Az ország kijelölt kikötői Suva, Lautoka és Levuka.

Alapvető termékek árai:

Egy étkezés ára 3 és 2O $ között, a szállásoké pedig 5 és többszáz $ között mozog. Viszonylag olcsón is lehet utazgatni a szigeteken (3O-4O $ naponta), mindazonáltal - mivel az ország be van rendezkedve az idegenforgalomra - nagyon sok pénzt is könnyen el lehet költeni. Bár Fidzsi most már köztársaság, a papírpénzek és pénzérmék hátoldalán még mindig az angol királynő látható. A travellers' cheque-ek beválthatók a bankokban és a legtöbb szállodában és üzletben is, és a hitelkártyákat is elfogadják a legtöbb helyen (bár néhány üdülőhelyen 5% illetékkel terhelik meg a hitelkártyát az azzal történő fizetéskor). Borravalót nem szokás adni, az alkut pedig udvariatlanságnak tartják. Ez alól az egyetlen kivételek a fidzsi-i indiánok, velük mindig meg lehet állapodni egy jó árban. Ok úgy tartják, hogy a nap elso vásárlóját elveszíteni rossz szerencsét jelent, ezért érdemes reggel korán érkezni és alkudozni.

Víz minősége:

Nem iható

Amit érdemes magunkkal vinni:

Az enyhe trópusi éghajlatnak köszönhetően egész évben kellemes uticélnak számít. A legjobb mégis talán a száraz szezonban, vagyis a fidzsi-i télen, május és október között menni. Ekkor hűvösebb van, kevesebb a csapadék, kisebb a levegő páratartalma és kevesebb az esélye egy trópusi forgószélnek.

Általános nyitvatartási idő:

08:00-17:00

Védőoltások:

Az ország fő bevétele az idegenforgalom. Nem szabad elfelejteni, hogy trópusi országról van szó, ezért nem árt figyelni az ottani higiéniás körülményekre. Javasolt oltások Fidzsi-szigetekre utazók számára a hastífusz, hepatitis A és B, valamint kötelező a sárgaláz elleni oltás, ha fertőzött országból érkezik/országon át utazik valaki.

Ajánlott utazási útvonal:

Elég jók és viszonylag olcsók a belföldi közlekedési lehetőségek. A legdrágább természetesen a repülőgép, sok hazai légitársaság üzemeltet járatokat a szigetcsoportok között, de gyakoribb a komp- és hajóközlekedés. A kompok olcsók, gyakran járnak és megbízhatóak, a helyiekkel való találkozás pedig még érdekesebbé teszi a hajózást. A kompútvonalak Viti Levu és Vanua Levu főbb tengerparti területeit kötik össze a többi nagyobb szigettel. Hajóbérlési lehetőség is van. A nagyobb szigetek buszhálózata jó, a városokon kívül mód van az éppen arra járó busz leintésére. A nagyobb központok között expressz buszok közlekednek, a helyi buszjáratok pedig megállnak minden egyes faluban, amelyet érintenek útjuk során; bármelyikkel való utazás kellemes, jó lehetőséget nyújt az ismerkedésre a helyi lakosokkal, és hatékony közlekedési mód. Nadi Sri Siva Mamanuca-szigetcsoport Sigatoka Nausori-felvidék.

Kommunikáció jellemzői:

Telefon, fax, internet. Az internet hozzáférésért a szállodákban is fizetni kell.

Látnivalók:

NAN - Nadi, Fiji - International PTF - Malololailai, Fiji - Malololailai SUV - Suva, Fiji - Nausori SVU - Savusavu, Fiji - Savusavu

Gazdaság:

Gazdasága: agrárország. Fejlett a mezőgazdaság, cukornádat, banánt, kókuszpálmát és rizst termelnek. ezeket dolgozza fel az ipar, és nádcukrot készít belőle. Bányásznak aranyat, és mangánércet is. 1976-ban 2 millió tonnára becsült foszfátlelőhelyet tártak fel.

Vallás:

keresztény 52%, hindu 38%, mohamedán 8%, egyéb 2%

Nagykövet:

Cím:

Telefon:

Fax:

E-mail:

Weboldal:

Legközelebbi vízumkiadásra jogosult nagykövetség

Nagykövet: SW7 London

Cím: London, 34 Hyde Park Gate

Telefon: 44-171-584-3661

Fax: 44-171-584-2838

E-mail:

Weboldal:

Ünnepnapok:

Február 10: Hindu Holi (a színek ünnepe)
Március 20: Hindu Holi (a színek ünnepe)
Április 5: hindu vallási fesztivál
Május 13: Ratu Sir Lala Sukuna ünnepe
Július 12: Az Alkotmány napja

Szeptember 20: Cukorünnep
Október 10: Függetlenség napja
November 22: Diwali-t (a fények ünnepe)
December 31: Szilveszter

Éghajlat:

A szigetek meleg párás trópusi éghajlatát a Csendes-óceán befolyásolja. Évi átlagos hőmérséklete 23-27 C között ingadozik. A DK-i rész csapadékban gazdagabb mint az ÉK-i (Suva 3240mm évente).