Fülöp-szigetek

Országok részlete

Fülöp-szigetek Fülöp-szigetek - transparent

árak: - .

Országnév: Fülöp-szigetek

Ország teljes neve: Fülöp-szigeteki Köztársaság

Országkód: PH

Főváros: Manila

Pénznem: fülöp-szigeteki peso

Pénznem rövidítés: PHP

Váltópénz: centavo

Elfogadott hitelkártyák: American Express, Visa, Euro/Mastercard, Diners Club, JCB

Kontinens: Közel-kelet és Ázsia

Terület: 300000 négyzetkilóméter

Hivatalos nyelv: angol

Egyéb beszélt nyelvek: filippínó

Népesség: 83054000 fő

Telefonos hívószám: 63

Beutazási szabályok:

Szükséges iratok Közjegyző által hitelesített kérelem az igénylő vállalattól, aki az adóhatóság (BIR) számára megfizeti az adóterheket a munkavállaló után; Az útlevél személyes adatokat tartalmazó oldalának olvasható fénymásolata, és a tartózkodási időre vonatkozó engedély; A SEC regisztráció olvasható fénymásolata, a fogadó vállalat cégkivonata és szabályzatai; A megállapított bért tartalmazó munkaszerződés olvasható fénymásolata; A Bevándorlási Hivatal engedélye. Folyamatok A kérelem és a szükséges dokumentumok benyújtása; Az adatok ellenőrzése különböző rendszerekben, a díjak kalkulációja, a fizetési bizonylat kiállítása; A díjak megfizetése a tisztviselőnek, a számla kiállítása; Értékelés, az adatbázisok frissítése, és a kérelem elkészítése; A Különleges Munkavállalási Engedély (SWP) biztos általi jóváhagyása; Az SWP kiállítása; archiválás.

Vámszabályok:

A magyar állampolgárok a belépéskor vízummentességre jogosultak, ha az ott tartózkodásuk nem haladja meg a 21 napot. Ez további 38 nappal meghosszabbítható díjfizetés ellenében. A magyar állampolgároknak rendelkezniük kell továbbá: érvényes visszaúti, vagy továbbutazásra szóló jeggyel; az érkezés időpontjától számított legalább hat hónapig érvényes útlevéllel. A Fülöp-szigeteket elhagyóknak kilépési adót (departure tax) kell fizetniük. Az adót a repülőtéri hatóság veti ki mind a helyi, mind a nemzetközi célállomásokra utazókra. Az adó mértéke jelenleg: Nemzetközi célállomásra utazóknak 750 pesó Helyi, országon belüli desztinációkra utazóknak 200 pesó A Fülöp-szigeteken munkát vállalni kívánó magyar állampolgároknak munkavállalási engedélyre van szükségük. Különleges Munkavállalási Engedély (SWP) kerül kiállításra azon külföldiek számára, akik rövid távú, szezonális munkavállalók kívánnak lenni, vagy megbízási szerződéssel vállalnak munkát.

Adó információk:

Adórendszer A Fülöp-szigetek adórendszerét az Adóhivatal (BIR - www.bir.gov.ph) ellenőrzi. Minden természetes vagy jogi személynek, aki kereskedelmi tevékenysége során áfa alanyiság alá tartozó terméket, ingatlant, vagy szolgáltatást értékesít vagy vásárol, be kell nyújtania egy áfa-visszaigénylési nyomtatványt, amennyiben a 12 hónapos időtartamon belül összesített kereskedelmi mennyiség meghaladja az 550 ezer pesót. Az áfa-rendszerrel kapcsolatos részletes tájékoztatás a www.bir.gov.ph/taxinfo/tax_vat.htm oldalon érhető el. Speciális gazdasági zónában működő társaságok csupán 5% társasági adót fizetnek a bruttó bevételek után. A különleges zónákon kívül tevékenykedő vállalatok társasági-adó-terhe 32%. Az ingatlanadó alapja a fair piaci érték (FMV) és egy ún. becsült szint (pl. az ingatlan lakó, vagy kereskedelmi célokat szolgál stb.) alapján kerül meghatározásra. Az ingatlanadó megfizetése évente történik és régióról-régióra változik, azonban nem haladja meg az 1%-ot vidéken, valamint a 2%-ot városi területeken mint Manila. A Fülöp-szigeteken elektronikus adóbevallás működik. Az elektronikus adóbevallásról a https://efps.bir.gov.ph/ oldalról tölthető le információ.

Alapvető termékek árai:

Egy picivel drágább az élet mint Magyarországon. Az árak között elég nagy eltérés lehet egyes helyek között.

Víz minősége:

Mindenképpen csak palackozott vizet fogyasszunk! Csapvíz nem iható!

Amit érdemes magunkkal vinni:

A nagy csapadékmennyiség miatt esőkabát.

Általános nyitvatartási idő:

A Fülöp-szigeteken az általános nyitvatartási idő a következő: Bankok: 9h-15h hétfőtől-péntekig (a legtöbb pénzkiadó automata (ATM) napi 24 órában működik) Bárok, szórakozóhelyek: 20h-tól hajnalig, naponta Üzletek, szupermarketek: 9h-19h-ig, vagy 9h-20h-ig, naponta Követségek és konzulátusok: 9h-13h-ig, hétfőtől-péntekig Múzeumok: 8h-12h-ig és 13h-17h-ig, hétfőtől-péntekig Postahivatalok: 8h-12h-ig és 13h-17h-ig, hétfőtől-péntekig Köz- és magánhivatalok: 8-9h-tól 17-18h-ig (12h-13h közötti ebédszünettel), hétfőtől-péntekig Éttermek: 8h-23h-ig, naponta.

Védőoltások:

Egészségügyi tudnivalók Manila urbanizált területein nincs maláriaveszély. Megelőző intézkedés azonban javasolt azok számára, akik 600 m tengerszint feletti magasság alatti vidéki területeket is meglátogatnak, kivéve Bohol-sziget, Borocay-sziget, Catanduanes-sziget és Cebu. A Subic Bay ugyancsak magasabb kockázatú területnek minősül. Más javasolt védőoltások: Hepatitis A Mindenkinek ajánlott. Tífusz Olyan utazóknak javasolt, akik várhatóan nem csak nagyobb éttermekben és szállodákban fognak étkezni. Sárgaláz Minden egy évnél idősebb utazó számára javasolt, aki sárgalázzal fertőzött területről érkezik (Afrika, Amerika). Más esetben nem ajánlott. Japán encephalitis (Japán agyvelőgyulladás) Olyan utazóknak javasolt, akik vélhetően egy hónapnál több időt töltenek vidéki területen, vagy akik vidéken, szabadban, főként alkonyat után kívánnak tevékenykedni. Hepatitis B Mindenkinek ajánlott. Veszettség Azoknak az utazóknak javasolt, akik sok időt töltenek a szabadban, vagy olyan környezetben, ahol nagy az állatok általi csípés, harapás kockázata, vagy denevérekkel közvetlen kapcsolatot feltételező tevékenységet végeznek. Kanyaró, mumpsz, rubeola (MMR) Két adag védőoltás javasolt minden 1956 után született utazónak, amennyiben korábban nem kaptak védőoltást. Tetanusz-diftéria (torokgyík) 10 évente újraoltás javasolt. Kolerajárvány gyakran fordul elő a Fülöp-szigeteken. Étkezéssel kapcsolatosan is meg kell tenni a szükséges óvintézkedéseket ? javasoljuk, hogy ne igyanak csapvizet, vagy jeget tartalmazó italokat, illetve kerüljék el a forráspont alatti hőmérsékleten, rövid ideig főzött ételek fogyasztását. Rovarriasztó is javasolt, főként vidéki területeken.

Ajánlott utazási útvonal:

Utazás Fülöp-szigetek , Manila városába Manilát, a fővárost, Fülöp-szigeteki utazás során érdemes meglátogatni, hiszen az európai emberek szemében, valami egészen különleges hangulatot áraszt. A Fülöp-szigetek fővárosát, több mint 12 milliós ember lakja, kinézete pedig, főként a modern kort idézi, ám megtalálhatóak itt egészen romos negyedek is. Fülöp-szigetek utazás , Banaue városára A területet, főként, a különleges, 1000-1500 m magasságú fennsíkok uralják. A Fülöp-szigetek eme peremvidékén rengeteg rizsültetvényt tartanak fenn. A terület hangulata kicsit, mintha Skót beütésű lenne. utazás Fülöp-szigetekre , Boracay szigetvilágába Tengerparti sétányai, és strandjai kiválóan alkalmasak a vízi sportok szerelmeseinek, és a strandolni vágyóknak. Boracaytól nem messze, szintén csodálatos stranddal büszkélkedhet, a Mindoro szigetén elhelyezkedő, Puerto Galero térség, mely szintén a napsütés szerelmeseinek, és a strandolni vágyóknak ajánlható, csakúgy, mint Puraran strand is.

Kommunikáció jellemzői:

Részben mobil lefedettség. Internet modemen keresztül 10 dollár/ óra áron.

Látnivalók:

Manila

Gazdaság:

Egy főre jutó GNP: 770 USD agrárország. Földje ásványkincsekben gazdag, kiemelkedő a réz- és a nemesfémbányászata. A mezőgazdaság legfontosabb ága a főként exportra termelő növénytermesztés (rizs, kukorica, manilakender, cukornád). Az állattenyésztés (bivaly, sertés, baromfi) elmaradott. Az eredetileg amerikai katonai támaszpontként szolgáló területek helyén korszerű ipari parkok létesültek. Jelentős az elektronikai-, műszer- és textilipar. Exporttermékek: elektronikai felszerelések, műszaki berendezések, ruhanemű, réz, hal, kókusz. Importtermékek: nyersanyagok, közszükségleti cikkek, kőolaj, fémek, gépek, berendezések, vegyszerek, járművek, iparcikkek. Legfontosabb kereskedelmi partnerek az USA, Japán, Dél-Korea, Kína, Tajvan, az Európai Unión belül Hollandia és Németország, illetve az ASEAN-tagállamok. A gazdaság fejlődését beárnyékolja a jelentősen megnövekedett költségvetési deficit, a csaknem kezelhetetlen államadósság, általában az ország pénzügyi helyzetének drasztikus romlása. Ennek okai az adózási fegyelem rendkívül alacsony szintjében, az energetikai szektor komplikált finanszírozásában, a bankszektor eszközállományának romlásában, valamint a kormányzati kiadások növekedésében (a hitelezők szubvencionálása, a választási kiadások) rejlenek. Késedelemben van a pénzügyi reform megvalósítása, az IMF a jelenleginél agresszívebb deficit-csökkentési politikát sürget. Ahhoz, hogy 2009-re egyensúlyba kerüljön a költségvetés, már most drasztikus intézkedésekre lenne szükség a bevételek növelése és a kiadások csökkentése érdekében.

Vallás:

római katolikus 83 %, protestáns 9%, mohamedán 5%, buddhista és egyéb 3%

Magyaroszág tiszteletbeli konzulátusa a Fülöp-szigeteken (Manila)

Nagykövet:

Cím: c/o Argosy Advisers, Inc. 8th floor, Pacific Star Building Sen. Gil Puyat Avenue corner Makati Avenue 1200 Makati City, Metro Manila, Philippines

Telefon: 632 811-5519

Fax: 632 811-5545

E-mail: asyuchengco@argosyinvestments.com

Weboldal:

Fülöp-szigeteki Köztársaság Magyrországi Nagyjövetsége

Nagykövet:

Cím: 1026 Budapest, Gábor Á. u. 58.

Telefon: +36 1 200 5523

Fax: +36 1 200-5528

E-mail: phbuda@mail.datanet.hu; pe.budapest@dfa.gov.ph

Weboldal:

Ünnepnapok:

Január 1: Újév
Április 1: Zöldcsütörtök (Szent csütörtök)
Április 2: Nagypéntek
Április 9: Araw Ng Kagitingan (Bataan and Corregidor Day)
Május 1: A munka ünnepe
Június 12: A függetlenség napja
Augusztus 21: Ninoy Aquino Nap
Augusztus 30: Nemzeti hősök napja

Szeptember 10: Eid'l Fitr
November 1: Mindszent
November 29: Bonifáció napja (Bonifacio Day)
December 25: Karácsony
December 30: Rizal napja (Rizal Day)
December 31: Szilveszter

Éghajlat:

A Fülöp-szigeteken örök nyár uralkodik. Az évi középhőmérséklet 26,5°C. A legmelegebb hónap a május (28,5°C), a leghidegebb a január (24,5°C). Az évszakokat elsősorban a szélirány és a csapadék mennyisége határozza meg. A bőséges csapadékot (évi átlag: 3000 mm) főként a délnyugatról érkező nyári monszun hozza. Ennek fülledt, párás időszakában, június és október között az esős napok száma megközelíti a százat. Ezzel szemben a november és április között uralkodó észak-keleti monszun száraz időt hoz. A monszunváltás időszakában keletkező tájfunok évről-évre jelentős károkat okoznak.