Grúzia

Országok részlete

Grúzia Grúzia - transparent

Kínálunk 3 szállás lehetőséget árak: 99 000 Ft - 359 000 Ft.

Országnév: Grúzia

Ország teljes neve: Grúzia

Országkód: GE

Főváros: Tbiliszi

Pénznem: lari

Pénznem rövidítés: GEL

Váltópénz: tetri

Más, elfogadott pénznemek: euro, dollár

Elfogadott hitelkártyák: Hitelkártyát kevés helyen fogadnak el, az utazási csekkek beváltása nagyon nehézkes.

Kontinens: Közel-kelet és Ázsia

Terület: 69700 négyzetkilóméter

Hivatalos nyelv: grúz

Népesség: 4474000 fő

Telefonos hívószám: 995

Beutazási szabályok:

Vízum 2005. június 15-én hatályba lépett a külföldiek rövid idejű grúziai beutazásáról és tartózkodásáról, valamint kiutazásáról szóló törvény módosítása, melynek értelmében az Európai Unió tagállamainak állampolgárai, valamint az USA, Japán, Kanada, Izrael és Svájc állampolgárai 90 napot meg nem haladó tartózkodásra vízummentesen utazhatnak be Grúzia területére. A grúz fél a felsorolt országok állampolgárainak egyoldalúan biztosítja maximum 90 napra a vízummentes beutazást és tartózkodást. Ha azonban ezen külföldi állampolgárok grúziai tartózkodásának ideje meghaladja a 90 napot (tanulmányok folytatása, gyógykezelés vagy egyéb cél esetén), akkor a beutazás és tartózkodás céljának megfelelő vízum beszerzése szükséges, melyet Grúzia külföldi diplomáciai és konzuli képviseletein lehet kérelmezni.

Vámszabályok:

Az országba érkező külföldinek vámáru nyilatkozatot kell kitöltenie, s ezt kiutazásig meg kell őriznie. A készpénz és egyéb értékek eltitkolása büntetést von maga után. A vámáru nyilatkozat esetleges elvesztését be kell jelenteni a rendőrségen, ahol a bejelentésről igazolást adnak ki. Valuta korlátozás nélkül bevihető, ezt azonban fel kell tüntetni a vámáru nyilatkozaton. Kifelé legfeljebb annyi készpénz vihető, mint amennyit az utas bevitt magával, illetve ezen felül annyi, amennyinek a legális eredetét igazolni tudja. A grúz fizetőeszköz kivitelét korlátozzák. Művészeti, történelmi értékkel bíró tárgyak kivitele a kulturális minisztérium engedélyéhez kötött. Rendkívül szigorúak a kábítószerekre vonatkozó szabályok. Szabadságvesztéssel, súlyos pénzbírsággal szigorúan büntetik kis mennyiségű kábítószer birtoklását is.

Adó információk:

adó 20%, áfa 18%

Alapvető termékek árai:

Az árak megegyeznek a magyarországi árakkal.

Víz minősége:

Mindenképpen csak palackozott vizet fogyasszunk! Csapvíz nem iható!

Amit érdemes magunkkal vinni:

Éghajlatnak megfelelően öltözék, illetve érdemes allergia elleni kenőcsöt és gyógyszert is vinni.

Általános nyitvatartási idő:

8:00-17:00

Ajánlott utazási útvonal:

Fekete-tenger partvidéke Narikala-erőd szioni katedrális Ancsiszhati-bazilika Metekhi-templom

Kommunikáció jellemzői:

Telefonhálózattal szinte teljesen lefedett. Internet hozzáférés városokban internet kávézókban elérhető.

Látnivalók:

Tbiliszi

Gazdaság:

Gazdasága: agrárország. Mezőgazdaságának "tradicionális" termékei a citrusfélék, a tea, a szőlő és a mogyoró. Iparát jelenleg a mangánérc és a rézérc, bányászata, valamint az ital- és élelmiszer-ipar uralja. Az egyik legsúlyosabb probléma az energiahiány, mivel mindössze egyetlen számottevő vízerőműve van. A jövőben várható, hogy Grúzia a kőolajszállitás tranzitországává válik. Megkezdődött a Baku-Tbiliszi kőolajvezetékek építése, s így a Fekete-tengeren át új kőolaj-szállítási irányok alakulhatnak ki. Ez főként az USAnak és az EUnak az érdeke, ugyanis a Nyugat-Európa területére irányuló kőolajszállítások viszonylatában elkerülhetővé válna Oroszország. A fővárosnak fejlett kohászata, gépipara, textil-, élelmiszer-, elektrotechnikai és fafeldolgozó ipara van. Kutaiszi a Rioni partján épült város, ott, ahol a folyó kilép a termékeny Kolhidai-alföldre. A második ipari központ, a grúz acélipar fellegvára. Rusztavi a főváros elővárosa, kohászatáról és fémfeldolgozó iparáról nevezetes. Chinvali a Dél-Oszét Autonóm Tartomány fővárosa. Kereskedelem * Exporttermékek: műszaki felszerelések és alkatrészek, vegyipari termékek, déligyümölcs, tea, bor * Importtermékek: üzemanyag, műszaki felszerelések és alkatrészek, közlekedési eszközök, ipari termékek, élelmiszer, gyógyszer * Főbb kereskedelmi partnerek: Oroszország, Törökország, Azerbajdzsán, Németország, USA

Vallás:

grúz ortodox 65%, mohamedán 11%, orosz ortodox 10%, örmény gregoriánus 8%, egyéb 6%.

 

Nagykövet:

Cím:

Telefon:

Fax:

E-mail:

Weboldal:

Bécsi grúz nagykövetség

Nagykövet:

Cím: 1030 Wien, Marokkanergasse 18

Telefon: (+43-1) 710-36-11

Fax: (+43-1) 710-36-10

E-mail: georgia@magnet.at

Weboldal:

Ünnepnapok:

 

Január 1: Újév napja

 

Május 26: A függetlenség napja

 

 

Éghajlat:

Grúzia éghajlata területéhez mérten szinte szélsőségesen változatos. Két fő éghajlati zónája van, amelyek határa a Likhi-hegység. Ez osztja keleti és nyugati részre az országot. A Nagy-Kaukázus hegylánca fontos éghajlat alakító tényező, mert elzárja az országot a hideg északi légáramlatok elöl. A déli Kis-Kaukázus ugyanakkor az Ázsia felől érkező forró és száraz légtömegek hatásaitól óvja Grúziát. Nyugat-Grúzia jelentős része a nedves szubtrópusi zóna északi határterülete, az éves csapadék itt 1000 és 4000 milliméter között van. A csapadék nagyjából egyenletesen oszlik el az évben, bár az ősz gyakran különösen esős. Az egyes területek klímája jelentősen függ a magasságtól, az alacsonyabban fekvő vidékek egész évben viszonylag melegek, a Nagy- és a Kis-Kaukázus lejtőin viszont hűvös, csapadékos nyarak és havas telek váltják egymást (sok helyen a hótakaró vastagsága gyakran a 2 métert is eléri). A Kaukázus legnedvesebb része Adzsária, ahol a Kobuletitől keletre elhelyezkedő Mtirala hegy évente 4500 milliméter csapadékot kap. Kelet-Grúzia éghajlata átmenet a nedves szubtrópusi és a kontinentális klíma között. A Fekete-tenger felől érkező nedves légtömegek és Közép-Ázsia száraz légtömegei egyaránt befolyásolják. A nyugati hatásokat részben blokkolják a Likhi és a Mesketi hegyláncai. Az éves csapadék jóval alacsonyabb, mint Nyugat-Grúziában, 400 és 1600 milliméter közt váltakozik, a régiótól függően. A legcsapadékosabb a tavasz és az ősz, a nyár és a tél száraz. Kelet-Grúzia jó részében a nyár forró (különösen az alacsonyan fekvő területeken), a tél pedig viszonylag hideg. A tengerszint feletti magasság itt is fontos szerepet játszik a hőmérsékleti viszonyok kialakításában. A 2000 méter feletti magasságokban még nyáron is gyakori a fagy.

 

 

Keresések eredményei
Dátum Utazás időtartama Ellátás Közlekedés Ár
 2018-10-19 5 nap Reggeli repülőrepülőBudapest 99 000 Ft Részlet
Dátum Utazás időtartama Ellátás Közlekedés Ár
 2018-10-01 9 nap Reggeli repülőrepülőBudapest 239 000 Ft Részlet
Dátum Utazás időtartama Ellátás Közlekedés Ár
 2019-05-22 12 nap Program szerint repülőrepülőBudapest 359 000 Ft Részlet

egyéb ajánlatok >