Irán

Országok részlete

Irán Irán - transparent

Kínálunk 6 szállás lehetőséget árak: 269 990 Ft - 399 500 Ft.

Országnév: Irán

Ország teljes neve: Iráni Iszlám Köztársaság

Országkód: IR

Főváros: Teherán

Pénznem: iráni riál

Pénznem rövidítés: IRR

Váltópénz: dinár

Elfogadott hitelkártyák: Nagyon kevés helyen fogadnak el hitelkártyát, nem biztonságos a használatuk.

Kontinens: Közel-kelet és Ázsia

Terület: 1648000 négyzetkilóméter

Hivatalos nyelv: perzsa

Egyéb beszélt nyelvek: angol

Népesség: 69515000 fő

Telefonos hívószám: 98

Beutazási szabályok:

Az ország következő területei (az ország keleti, Pakisztánnal és Afganisztánnal határos részei) utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő további országok és térségek" kategóriájába tartozik. A Külügyminisztérium javasolja, hogy a jelentős muzulmán lakossággal bíró országokba, illetve térségekbe utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, kerüljék a tömegdemonstrációk helyszíneit. Viselkedésükkel és öltözködésükkel pedig tartsák tiszteletbe a helyi szokásokat és hagyományokat. Irán a madárinfluenza szempontjából a viszonylag magas rizikójú országok közé tartozik, mivel a vad- és költöző madarak milliói érintik az országot vándorlásaik idején. Az emberi fertőzés megelőzésére tett intézkedések eddig hatékonyak voltak.

Vámszabályok:

Vízumkötelezettség: Magyar állampolgár vízum birtokában, megfelelő anyagi fedezet felmutatásával utazhat be Iránba. Az útlevélnek a vízum kiadásától számított hat hónapig kell érvényesnek lennie. A vízum beszerzéséhez az alábbiak szükségesek: * vízumkérőlap kitöltése 2 példányban * 3 db igazolványkép * vízumdíj * a tartózkodás idejére szükséges kiadások fedezéséhez elegendő pénz * oda- és visszaútra (tranzitvízum esetében a célállomásig) érvényes repülőjegy Lehetőség van átutazó vízum igénylésére is, melynek díja alacsonyabb, de ez a vízumtípus főszabályként nem hosszabbítható meg. A vízum iránti kérelem elbírálása általában egy hétig tart. A vízumokra vonatkozó részletes információ az Iráni Iszlám Köztársaság budapesti nagykövetségén szerezhető be (1143 Budapest, Stefánia út 97., telefon: 4609260). A vízumkérelem letölthető a követség honlapjáról is (www.iranembassy.hu). A vízum indokolt esetben egy alkalommal meghosszabbítható. A kérelmezőnek azonban rendelkeznie kell a visszaútra szóló repülőjeggyel, amelyen a kiutazás dátuma is szerepel és az útlevélnek további 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Alapvető termékek árai:

Az árak mérsékelten drágábbak mint Magyarországon.

Víz minősége:

Mindenképpen csak palackozott vizet fogyasszunk! Csapvíz nem iható!

Amit érdemes magunkkal vinni:

Szélviharok elleni védekezés. Sál, fejkendő, napszemüveg. Gyógyszerek.

Általános nyitvatartási idő:

9:00-16:00

Védőoltások:

Hastífusz elleni védőoltás H, Hepatitis A elleni védőoltás HA, Hepatitis B elleni védőoltás HB, Malária elleni gyógyszer, Veszettség elleni védőoltás V, Tetanusz (diftéria)T

Kommunikáció jellemzői:

Telefonos elérhetőség városokban. Internet használathoz nagyon nehéz hozzájutni.

Látnivalók:

Teherán, a főváros, nagyon érdekes, az európaiak számára egzotikus és csalogató város. Találhatunk itt kiváló éttermeket, szórakozóhelyeket és érdekes múzeumokat. A Nemzeti Múzeum az egyik legérdekesebb iráni látnivaló, hiszen kerámiáival, kőszobraival és egyéb érdekes kiállítási tárgyaival kápráztatja el a látogatókat. Az Üveg- és Kerámia Múzeumban nemcsak a kiállítás, hanem maga az épület is szemet gyönyörködtető látványt nyújt. Látogassuk még meg a Reza Abbasis és a Nemzeti Palota múzeumát is. A bazár is hozzátartozik a turistalátványosságok közé. Egyháztörténeti érdekességként érdemes megtekinteni az Emam Khomeini mecsetet, valamint a Sarkis Katedrálist. Persepolisban a látogató legelőször Xerxész Kapuját pillantja meg. Áthaladva ezen, az Apadama palotakomplexumhoz érkezünk, ahol kiállítások és különböző rendezvények várják az érdeklődőket. A Száz Oszlop Palotája a legnagyobb épület a városban. Esfahan Emam mecsetjéről, iszlám épületeiről és a Vank katedrálisról vált híressé. Ebben a városban található a világ egyik legnagyobb tere az Emam Khomeini tér. A Chehel Sotun múzeum és park csodás tizenhetedik századi pavilonjával a kirándulók és a piknikezők pihenőhelye. Shiraz: A középkori iszlám vallási élet legfontosabb központja a máig gyönyörű Shiraz városa. A Zand dinasztia idején ez a város volt a birodalom fővárosa. Látványosságai közül különösen szép Hafez kertje és sírja, Cheragh sah mauzóleuma, a Zand dinasztia relikviáit bemutató Pars Múzeum valamint Eram kertje.

Gazdaság:

Fontosabb ásványkincsei a kőolaj, a feketeszén, a vas- és színesfémércek. A mezőgazdaság számára a Kaszpi-tenger mellett elterülő termőföldek a legértékesebbek; itt gabonaféléket, rizst, gyapotot, gyümölcsöt és teát termesztenek. Sokan foglalkoznak nomád kecske- és juhtenyésztéssel. A mezőgazdaság fejlődése felfelé ívelő, ez elsősorban az öntözés kiterjesztésének tulajdonítható. Legfontosabb termesztett növények: búza, rizs, gyapot, datolya, citrusfélék. Jelentős a juh- és a kecsketenyésztés is. Erőteljesen fejlődött a kőolaj finomító-ipar (Ábádánban található a világ legnagyobb kőolaj-finomítója) és a petrolkémia. Más iparágai: vaskohászat, gépgyártás, gépkocsiipar, textilipar, bőripar, elektrotechnika és élelmiszeripar. A perzsaszőnyegszövés az irániak hagyományos foglalkozása, világszerte híres. Irán fő exportcikkei a kőolaj és a kőolajipari termékek, a legjelentősebb behozatali cikkei: a gépek, az ipari berendezések és ipari felszerelések, a közszükségleti cikkek, az élelmiszer ipari és vegyipari termékek. Legjelentősebb kereskedelmi partnerei: Oroszország, Olaszország, Németország, Nagy-Britannia, Hollandia, Amerikai Egyesült Államok.

Vallás:

síita mohamedán 89%, szunnita mohamedán 10%, keresztény és egyéb 1%.

 

A Magyar Köztársaság Teheráni Nagykövetsége

Nagykövet:

Cím: Darrous, Hedayat Square, Shadloo Street 16. Teheran, P.O.B.6363/19395

Telefon: (98)(21) 255-04-52

Fax: (98)(21) 255-05-03

E-mail: huembthr@neda.net

Weboldal:

Az Iráni Nagykövetség Budapesti Nagykövetsége

Nagykövet:

Cím: 1143 Budapest, Stefánia út 97.

Telefon: 06 1 460-9260

Fax: 06 1 460-9430

E-mail: Embiran@pronet.hu

Weboldal: www.iranembassy.hu

Ünnepnapok:

Január 29: Achoura (Husszein imám halála)
Február 11: a forradalom napja
Március 10: Arbain-e Hosseini emléknapja
Március 18: Reza imám mártírhalála
Március 19: Hasszán imám mártírhalálának emléknapja

Április 1: az iszlám köztársaság napja
Június 4: Khomeini ajatollah halálának emléknapja
Június 5: A sah elleni felkelés napja
Június 18: Fatima mártírhalála
Augusztus 11: Mahomet Isra halála
Augusztus 28: Mahdi imám halálának napja

Éghajlat:

Általánosságban elmondható, hogy Irán éghajlata mérsékelt égövi és nagyon száraz. Legszárazabbak a magashegyi medencék, ahová a nedvességet hozó szél már nem jut el. A csapadék valamivel több nyugaton, ezért a lakosság is a nyugaton tömörül. Az ország északi peremén, a Kaszpi-tenger síkságán a hőmérséklet néha fagypont alá esik. Eső egész évben eshet. A nyári meleg ritkán haladja meg a 29 °C-t. A síkság keleti részén az évi csapadékmennyiség 680 mm, a nyugati részén meghaladja az 1000 mm-t. Nyugaton a Zagrosz medencéiben alacsonyabb a hőmérséklet, télen délben is fagypont alatt marad, sok a hó. Az ország keleti és középső részének medencéi szárazak, a csapadék 200 mm alatt marad, helyenként valódi sivatag alakult ki. A nyári meleg meghaladja a 38 °C-t. Dél-Iránban a Perzsa-öböl és az Ománi-öböl parti síkságain enyhe a tél, a nyár nagyon forró és párás. Az évi csapadékmennyiség 135-355 mm.

 

 

Keresések eredményei
Értékelés:
0,0 / 6 Hodnocení podle Holidaycheck
269 990 Ft -tól
Dátum Utazás időtartama Ellátás Közlekedés Ár
 2019-05-11 10 nap Reggeli repülőrepülőBudapest 269 990 Ft Részlet
Dátum Utazás időtartama Ellátás Közlekedés Ár
 2019-03-13 9 nap Reggeli repülőrepülőBudapest 299 000 Ft Részlet
Dátum Utazás időtartama Ellátás Közlekedés Ár
 2018-10-22 9 nap Program szerint repülőrepülőBudapest 335 000 Ft Részlet
 2019-04-13 9 nap Program szerint repülőrepülőBudapest 335 000 Ft Részlet
Dátum Utazás időtartama Ellátás Közlekedés Ár
 2019-03-02 9 nap Félpanzió repülőrepülőBudapest 379 000 Ft Részlet
 2018-11-10 9 nap Félpanzió repülőrepülőBudapest 399 000 Ft Részlet
 2019-04-27 9 nap Félpanzió repülőrepülőBudapest 399 000 Ft Részlet
Dátum Utazás időtartama Ellátás Közlekedés Ár
 2018-10-15 9 nap Félpanzió repülőrepülőBudapest 399 000 Ft Részlet
Dátum Utazás időtartama Ellátás Közlekedés Ár
 2019-09-07 9 nap Program szerint repülőrepülőBudapest 399 500 Ft Részlet

egyéb ajánlatok >