Katar

Országok részlete

Katar Katar - transparent

árak: - .

Országnév: Katar

Ország teljes neve: Katari Állam

Országkód: QA

Főváros: Doha

Pénznem: katari riál

Pénznem rövidítés: QAR

Váltópénz: dirham

Kontinens: Közel-kelet és Ázsia

Terület: 10360 négyzetkilóméter

Hivatalos nyelv: arab

Népesség: 817052 fő

Telefonos hívószám: +974

Beutazási szabályok:

Az aktuális beutazási szabályokról minden esetben kérjük a külügyminisztériumnál érdeklődjenek. Magyar állampolgár érvényes útlevéllel, előzetesen beszerzett vízum birtokában utazhat be Katarba. A turista vízumok 28 napig érvényesek. A beutazó vízum Katar Állam budapesti nagykövetségén vehető fel. Emellett az általános feltételek megléte esetén a "befogadó" szálloda vállalhatja a szponzorálást. A látogatóknak tartózkodásuk során abban a hotelben kell megszállniuk, amelyen keresztül a vízumot megszerezték. Az "elektronikus kormányzat" projekt részeként Katarban megkezdték az internetes vízumigénylés bevezetését. A vízumkérelmeket a www.e.gov.qa internetes honlapon lehet benyújtani. A 15,1 USD vízumdíjat pedig az ott megadott módon kell kiegyenlíteni. A vízumot a belügyminisztérium az Internet útján juttatja el a kérelmezőhöz, akinek a vízum kinyomtatott példányát kell bemutatnia az országba történő belépéskor a dohai nemzetközi repülőtéren.

Vámszabályok:

Magyar állampolgár érvényes útlevéllel, előzetesen beszerzett vízum birtokában utazhat Katarba. Az útlevélnek a beutazástól számított hat hónapig kell érvényesnek lennie. Főként vallási okokból szigorúan tilos pornográf jellegű kiadványokat, alkoholtartalmú élelmiszereket illetve sertéshúst bármilyen formában bevinni az országba. A komolyabb műszaki cikkek eredetét bizonyító papírokról célszerű legalább angol nyelvű fordítással ellátott másolattal rendelkezni.

Adó információk:

Illetékek (reptéri, biztonsági): 59.900 Ft (Az árváltoztatás jogát fenntartjuk!) Vízumdíj: 21.900 Ft/fő sztornobiztosítás - a részvételi díj 1%-a Betegség-, poggyász-, balasetbiztosítás: CLASSIC 445 Ft/fő/nap PREMIUM 580 Ft/fő/nap

Védőoltások:

Az utazáshoz nincs szükség kötelező védőoltásra, de az általános oltások javasoltak, mint a sárgaláz, tetanusz, tífusz, hepatitis A, B. Kérjük, forduljon háziorvosához vagy a Nemzetközi Oltóközponthoz részletesebb tájékoztatás céljából.

Kommunikáció jellemzői:

internet, vezetékes- és mobil telefon, posta (2-3 hét alatt érkezik meg Magyarországra a levél)

Gazdaság:

Fő gazdasági erőforrása a hatalmas kőolaj- és földgázkészlete. Iparát a kőolaj-finomítás, vegyipar és teljes vertikumú vaskohászat alkotja. A tetemes bevételekből fejlett infrastruktúrát, szociális intézményrendszert építettek ki. Mezőgazdaságának vezető ágazata a modern alapokra helyezett halászat. Az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) tagja. 2013-ban új pénznemet fog bevezetni a halídzsit. Hazai össztermék (GDP)/fő: 20 100 USD (2002-ben). Nemzeti össztermék (GNP) megoszlása: mezőgazdaság 1%, ipar 67%, szolgáltatások 32%. Munkanélküliség: 2,7%. Munkaerő: 280 122 fő. Infláció: 1,9% (2002-ben). Exportcikkek: kőolaj, kőolajtermékek, műtrágya, acél. Importtermékek: gépek és berendezések, járművek, élelmiszerek, vegyszerek. Fontosabb kereskedelmi partnerek: Japán, Franciaország, Dél-Korea, USA, Egyesült Királyság, Szingapúr.

Vallás:

A lakosság 95%-a muszlim (80% szunnita, 15% síita), 3%-a keresztény, 1%-a hindu, 1%-a pedig egyéb vallású.

Embassy of the Republic of Hungary

Nagykövet: Csillag Ferenc

Cím: Doha, West Bay, Zone 66. Saha 83. No.: 7.

Telefon: 00-974/ 493-2531 Ügyelet: (00)-(974)-584-5991, 584 5992, 584-5993

Fax: 00-974/ 493-2537

E-mail: huembdoh@qatar.net.qa

Weboldal: www.huembdoh.org.qa

 

Nagykövet:

Cím: 1026 Budapest, Gárdonyi Géza u. 19.

Telefon: 392-1010

Fax: 392-1019

E-mail: katarembassy@axelero.hu

Weboldal:

Ünnepnapok:


December 18: Katar Állam függetlenségének napja

 

Éghajlat:

Nyáron napközben átlagosan 45-50 C fok meleg van. Télen nappal általában 20-25 C fok van. Mindenképpen elkerülendőnek tartjuk a nyári hónapokat az utazásra, mivel napközben a hőség európai ember számára szinte elviselhetetlen. A kevésbé meleg hónapokban is javasoljuk sok folyadék fogyasztását.