Kirgizisztán

Országok részlete

Kirgizisztán Kirgizisztán - transparent

árak: - .

Országnév: Kirgizisztán

Ország teljes neve: Kirgiz Köztársaság

Országkód: KG

Főváros: Biskek

Pénznem: kirgiz szom

Pénznem rövidítés: KGS

Váltópénz: tüin

Kontinens: Közel-kelet és Ázsia

Terület: 199951 négyzetkilóméter

Hivatalos nyelv: kirgiz

Egyéb beszélt nyelvek: orosz

Népesség: 5431747 fő

Telefonos hívószám: +996

Beutazási szabályok:

Magyar állampolgár vízum birtokában utazhat be Kirgizisztánba, mely beszerezhető az ország Magyarországra is akkreditált bécsi nagykövetségén.

Vámszabályok:

Magánútlevéllel utazó magyar állampolgárok csak vízum birtokában léphetnek be az országba. A kirgiz vízum elvben a budapesti kazah nagykövetségen is kérelmezhető, elutasítás esetén az ország bécsi nagykövetségén szerezhető be. Magyarországra a bécsi kirgiz nagykövetség van akkreditálva. Vízumkérdőív a http://www.kyrgyzstan.org/Consulate/VisaAppl.doc oldalról letölthető. A külföldi állampolgárok a belépést követően három munkanapon belül kötelesek a rendőrségen bejelenteni tartózkodásukat. Ennek eleget tehetnek érkezéskor a repülőtéren is. Az ország következő területei (Fergana medence és környéke - tadzsik-üzbég-kirgiz hármashatár) utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő további országok és térségek" kategóriájába tartozik. A radikális kirgiz ellenzék több ezer híve tüntetett április 11-én Biskek több pontján az államfő lemondását és előre hozott választást követelve. A legnagyobb számban a demonstrálók a főváros főtérén gyűltek össze, és ott sátortábort vertek fel. Javasoljuk, hogy a demonstrációk helyszíneit lehetőleg kerüljék el. (2007.04.11.)

Védőoltások:

Javasolt oltás Hastífusz elleni védőoltás Hepatitis A elleni védőoltás Hepatitis B elleni védőoltás

Ajánlott utazási útvonal:

Az ország a legbiztonságosabban légi úton közelíthető meg. Moszkván, Londonon, vagy Isztambulon keresztül érhetjük el a Biskeket, a kirgiz fővárost. A közúti közlekedés több kockázatot rejt - a nagy távolságok és a nehéz domborzati viszonyok mellett elsősorban a közutak állapota és a fejletlen szervizhálózat miatt.

Kommunikáció jellemzői:

Internet TLD .kg

Gazdaság:

A hegyvidéki ország gazdasági életét a mai napig a mezőgazdaság (gyapot termesztés, nomád pásztorkodás) határozza meg. Jelentéktelen ipara is van (arany-, higany-, illetve urán-ércet bányásznak). 1995-ben lényeges gazdasági fellendülés volt észlelhető, a GDP éves növekedése 5%. Az ország nemzeti valutája a kirgiz szom (KGS). Az egy főre eső GNP 280 USD. A kivitel fő mezőgazdasági terméke a gyapot, a gyapjú és a hús. A kibányászott ércek szinte teljes része exportra kerül. Az import energia-hordozókból, gépipari termékekből és élelmiszerekből áll. Az utóbbi években megnőtt a kábítószer-termelés is. Fő gazdasági partnerei: Oroszország, Kazahsztán, Üzbegisztán. Kereskedelem Exporttermékek: gyapot, gyapjú, hús, dohány, arany, higany, uránium, vízenergia, gépek, cipő Importtermékek: kőolaj, földgáz, műszaki eszközök, gépek, élelmiszer Főbb kereskedelmi partnerek: Kína, Oroszország, Arab Emírségek, Kazahsztán, Törökország, Svájc, Üzbegisztán, USA, Németország

Vallás:

szunnita muzulmán 75%, orosz ortodox 20%, egyéb 5%

Nagykövet:

Cím: Ulica Muszabajeva 4. 050000 Almati, P.O.B. 166

Telefon: (00)-(7)-(3272)/ 55-13-08, 55-12-06, 55-16-02 Ügyelet: Mobil: (00)-(7)-(701)-722-11-53

Fax: (00)-(7)-(3272)/58-18-37

E-mail: titkarsagala@mail.online.kz

Weboldal:

Nagykövet: Dr. Erdős Endre

Cím: 1138 Budapest, Népfürdő u.15/D.

Telefon: 359-1826 (Ügyeleti mobil:06-70-277-0017)

Fax: 270-2910

E-mail: kyrconsul@chello.hu

Weboldal:

Ünnepnapok:

 

Január 1: Újév
Március 8: Nőnap
Március 21: Nooruz

Május 1: A munka ünnepe
Május 5: Az alkotmány napja
Május 9: Győzelem napja
Augusztus 31: Nemzeti ünnep

Éghajlat:

Ezen a hegyvidéken is nagyban függ az éghajlat a tengerszint feletti magasságtól. A Fergana-völgy éghajlata szubtrópusi, nyáron rendkívül forró. Efölött a hegyek lejtőinek éghajlata száraz kontinentális, a magas hegyeké pedig magashegyi.