Laosz

Országok részlete

Laosz Laosz - transparent

Kínálunk 2 szállás lehetőséget árak: 447 000 Ft - 459 000 Ft.

Országnév: Laosz

Ország teljes neve: Laoszi Népi Demokratikus Köztársaság

Országkód: LA

Főváros: Vientián

Pénznem: kip

Pénznem rövidítés: LAK

Váltópénz: at

Elfogadott hitelkártyák:

Kontinens: Közel-kelet és Ázsia

Terület: 236800 négyzetkilóméter

Hivatalos nyelv: lao

Egyéb beszélt nyelvek:

Népesség: 5924000 fő

Telefonos hívószám: +856

Beutazási szabályok:

Magyar állampolgárok előre megváltott vízum, valamint menettérti jegy és megfelelő anyagi fedezet birtokában utazhatnak Laoszba. A vízumot Magyarországon sajnos NEM, viszont beutazáskor a Vientiane-i nemzetközi repülőtéren, valamint a "Friendship Bridge" közúti határátkelőhelyen fel lehet venni. A vízum tizenöt napos tartózkodást tesz lehetővé, díja 30 USD. Az esetleges változásokról elutazás előtt minden esetben érdemes tájékozódni!

Alapvető termékek árai:

Laoszban furcsa ellentét tapasztalható a vidéki és fővárosi árak között. Míg egy egyszerű szoba Vientiane-ban 5 USD körüli összegért bérelhető, vidéken 2 USD alatt juthatunk hasonló színvonalú szálláshoz. A középkategóriás hotelekben széles skálán, 15 és 60 dollár között mozog egy éjszaka ára. Az ételek és italok ára nagyon kedvező! Egy csésze kávét 20, egy tányér levest 60, egy üveg (1 liter) sört pedig átlagosan 70 centért vásárolhatunk. Normál igények mellett napi 25 dollárnak megfelelő összegből kényelmesen ki lehet jönni. A hivatalos laoszi fizetőeszköz, a kip mellett országszerte fizethetünk amerikai dollárral és thai Baht-tal. Az olcsóbb portékák árát általában kip-ben, az átlagos termékek és szolgáltatások ellenértékét pedig sokszor baht-ban vagy amerikai dollárban kérik a kereskedők. Sajnos a vidéki területeken a dollárral történő fizetés csakúgy nehézségbe ütközhet, mint az utazási csekkek vagy hitelkártyák használata. A szolgáltatásban dolgozók nem várnak el borravalót, azonban tekintettel az igen alacsony fizetésekre, a jól végzett munkát illik honorálni némi aprópénzzel. Vásárláskor, autóbérléskor az alkudozás szinte kötelező, és mivel a laoszi kereskedők többsége igen udvarias, nagyon jó mulatság is egyben.

Víz minősége:

nem iható

Védőoltások:

Thaiföld, az egykori Sziám, a mosoly országa. Trópusi paradicsom, ahol egyfolytában szólnak a templomok gongjai, ahol szinte belefulladunk az orchideák színorgiájába, az egzotikus gyümölcsök bőségébe. Thaiföldön és térségében, vagyis Laoszban, Kambodzsában és Vietnámban a higiénés körülmények az országban uralkodó szegénység miatt eltérnek az európai normáktól. Emiatt ez a terület erősen fertőzött területnek számít hepatitis A és hastífusz szempontjából, illetve a virágzó szexturizmus miatt a hepatitis B fertőzés is igen elterjedt. A szomszédos országok sajnos még Thaiföldnél is jóval rosszabb víz- és csatornahálózattal rendelkeznek, így a hepatitis A és a hastífusz sűrűn okoz járványokat. Mivel mindegyik ország trópusi éghajlatú, így ügyelnünk kell a rovarokra, különösen a maláriát terjesztő szúnyogokra is. Mivel ezek az országok rossz közműellátottsággal rendelkeznek, ezért az ivóvíz is szennyezett lehet. Fontos, hogy tartózkodjunk a helyi csapvíz fogyasztásától, ne kóstoljunk meg semmit az utcán, és kerüljük a jéggel készült italokat, koktélokat. Mindezek csökkentik a megfertőződés veszélyét, ugyanakkor teljes biztonsággal csakis védőoltással védekezhetünk a betegségek ellen. A hepatitis B fertőzöttek tíz százalékánál a betegség krónikussá válik, amely májzsugorhoz és májrákhoz vezethet. A hepatitis B elsősorban szexuális úton terjed, így Thaiföld a masszázsok és a szexturizmus melegágyaként rendkívül fertőzött. A helyi lakosság, illetve a szórakoztatóiparban dolgozók nagy része hepatitis B okozta betegségben szenved, vagy már korábban átesett rajta. A magas előfordulási arány miatt jóval nagyobb az esélye a megfertőződésnek akár egy egyszerű akupunktúrás kezelés, tetoválás vagy karcolás során, de nem érezhetjük magunkat biztonságban akkor sem, ha véletlenül orvoshoz, fogorvoshoz kell mennünk ezekben az országokban.

Kommunikáció jellemzői:

Internet TLD .la

Gazdaság:

A korábbi központi irányítású gazdaságot 1986-ban kezdték decentralizálni és magántőkét beengedni az országba. Ennek eredményeként 1988 és 2004 között 6%-os növekedést produkált a gazdaság, leszámítva az 1997-es ázsiai gazdasági válságot. A legtöbb befektetés a nagyobb városokba érkezik, főleg a gazdagabb délkelet-ázsiai országokból, például Thaiföldről. A legfontosabb kereskedelmi partnerei az ASEAN-tagországok, illetve Kína, Németország, Japán.

Vallás:

A lakosság több mint 60%-nak, főleg az alföldi laosziaknak a théraváda buddhizmus a vallása, mely Buddha legrégebbi tanításain alapszik. A hegyvidéki törzseknél a legáltalánosabb az animizmus. A muzulmán hit elsősorban a mianmari határ közelében terjedt el, de a fővárosban is van néhány hívője. A keresztény vallás néhány kisebb törzsnél ,illetve a a fontosabb városokban van jelen.

 

Embassy of the Republic of Hungary

Nagykövet:

Cím: 360 Kim Ma Street Ba Dinh District Daeha Business Center, 12th floor

Telefon: (84.4) 771.5714/5

Fax: (84.4) 771.5716

E-mail: hungemb@hn.vnn.vn

Weboldal:

The Embassy of Lao PDR

Nagykövet:

Cím: Rejtana 15/26 02-516 Warsaw

Telefon: 0048-22-8488-949

Fax:

E-mail:

Weboldal:

Ünnepnapok:

Január 1: Újév
Január 6: A Pathet Lao napja
Január 20: A hadsereg napja
Január 21: Kínai újév
Február 21: Kínai újév
Március 22: A párt napja
Április 13: Laoszi újév

Május 1: A munka ünnepe
Május 16: Buddha születésének napja
Június 1: Gyereknap
Július 13: A buddhista böjt kezdete
Augusztus 13: A szabad Laosz napja
Október 5: A buddhista böjt vége
Október 12: A felszabadulás napja
December 2: A nemzet napja

Éghajlat:

Az ország a trópusi monszun éghajlati övbe tartozik. Három évszak alakult ki: esős évszak májustól októberig hideg, száraz évszak novembertől februárig meleg, száraz márciusban és áprilisban A monszun általában ugyanakkor, májusban érkezik, de vannak időbeli szélsőségek. Területileg sem egyenletes eloszlású a csapadék mennyisége. Az eddigi legmagasabb éves csapadékérték 3700 mm volt a Boloven-fennsíkon, Champasak tartományban. Vientián 1700, Savannakhet 1440, Luang Prabang pedig 1360 mm csapadékot kap egy évben átlagosan. A hőmérséklet is hasonlóan szeszélyes lehet. A meleg, száraz évszak idején 40 °C is lehet a Mekong-völgyben, de januárban 5 °C-ra is lehűlhet a levegő a hegyekben.

 

 

Keresések eredményei
Dátum Utazás időtartama Ellátás Közlekedés Ár
 2018-11-11 16 nap Félpanzió repülőrepülő 447 000 Ft Részlet
 2018-11-25 16 nap Félpanzió repülőrepülő 447 000 Ft Részlet
Dátum Utazás időtartama Ellátás Közlekedés Ár
 2018-11-03 17 nap Program szerint repülőrepülőBudapest 459 000 Ft Részlet
 2019-02-28 17 nap Program szerint repülőrepülőBudapest 459 000 Ft Részlet

egyéb ajánlatok >