Mali

Országok részlete

Mali Mali - transparent

árak: - .

Országnév: Mali

Ország teljes neve: Mali Köztársaság

Országkód: ML

Főváros: Bamako

Pénznem: CFA-frank (BCEAO) 

Pénznem rövidítés: XOF

Váltópénz: centime

Kontinens: Afrika

Terület: 1240000 négyzetkilóméter

Hivatalos nyelv: francia

Népesség: 12291529 fő

Telefonos hívószám: +223

Beutazási szabályok:

A 2009 és a 2010 évi rali szervezésekor is probléma támadt a rali segélyszállítmányait szállító kamionok marokkói beléptetésekor. A vámhatóság számára nem volt egyértelmű a küldemény szolidaritási célja, egyes tárgyak, eszközök azonosítása, illetve hiányoztak a szükséges tranzitengedélyek. Ennek elkerülése érdekében hasznosnak tartjuk, ha a szervezők vagy a marokkói nagykövetséget Budapesten, vagy a rabati magyar nagykövetséget, vagy mindkettőt értesítik a segélyszállítmány marokkói belépési időpontjáról, tartalmáról és célállomásáról. Ennek birtokában nagykövetségünk időben értesítheti a marokkói külügyi és vámhatóságokat a vámkezelés zavartalan lebonyolítása érdekében.

Vámszabályok:

A behozott nagyobb mennyiségű konvertibilis valutáról érdemes behozatali bizonylatot kérni a beutazáskor, valamint banki vagy automata felvétel esetén az igazoló szelvényt megőrizni. Visa-, illetve betétkártyák a nagyvárosokban általánosan elfogadott fizetőeszközök. A valuta kivitele csak a készpénz eredetének hiteles igazolásával lehetséges, különben az összeget vámletétbe kell helyezni marokkói dirhamban. A jogszabály a valuta-kivitelnél nem határoz meg összeghatárt, gyakorlati tapasztalat alapján kis összegű valuta kivitelét tolerálják a vámtisztek. A szokásosan behozatali tilalom alá eső termékeken (kábítószer, robbanó anyag, lőfegyver és töltény) túlmenően, tilos az országba behozni marokkói mintájú szőnyeget, kaprot, ánizs vagy ánizscsillag-esszenciát, valamint ebből készült aperitif italokat, a közerkölcsöt vagy a közrendet sértő publikációt, könyvet vagy DVD lemezt. A dohányféleségek behozatala 200 db (szál) cigaretta vagy 25 szivar mennyiségben, a szeszes italé 1 liter bor és 1 liter mennyiségben van maximálva. A behozott szuvenírek vagy ajándékok összértéke nem haladhatja meg a 2000,- dirhamot (kb. 190,-EUR).

Védőoltások:

Az országban az alábbi betegségekkel kell kiemelten számolni: Kolera Veszettség (Rabies) Hepatitis A (fertőző májgyulladás) Hepatitis B (Fertőző májgyulladás) Hastífusz (Typhus abdominalis) Járványos agyhártyagyulladás (Meningococcus meningitis) Malária Sárgaláz (Yellow fever) Oltási tudnivalók az országba utazók számára: Javasolt oltás Hastífusz elleni védőoltás Hepatitis A elleni védőoltás Hepatitis B elleni védőoltás Malária elleni gyógyszer Javasolt oltás bizonyos területeken vagy fokozottabban veszélyeztetett utazóknak Járványos agyhártyagyulladás elleni védőoltás Kolera elleni védőoltás Veszettség elleni védőoltás Kötelező oltás, nemzetközi oltási igazolvány szükséges Sárgaláz elleni védőoltás

Kommunikáció jellemzői:

Internet TLD .ml

Gazdaság:

Mali a világ egyik legszegényebb országa. Területének 65%-a sivatag vagy félsivatag. Az elkezdett reformok és az afrikai frank 1994-es 50%-os leértékelése következtében a gazdaság növekedésnek indult. 1996-98 között több aranybányászati cég is növelte itteni kitermelését, így Mali a következő években jelentős aranyexportőrré is válhat.

Vallás:

A lakosság 100%-a muzulmán.

Magyar Köztársaság Nagykövetsége

Nagykövet:

Cím: 18, Avenue des Freres Oughlis El-Mouradia, Alger, Algérie

Telefon: (213-2)-69-74-54, 69-79-77 (213-2)-99-74-55 (mobil)

Fax: (213-2)-69-81-86

E-mail:

Weboldal:

 

Nagykövet:

Cím: 1025 Budapest, Pusztaszeri út 24/A

Telefon: 336-1616, 336-1617

Fax: 325-7291

E-mail:

Weboldal:

Ünnepnapok:


Január 1: Újév
Január 20: A hadsereg napja
Március 26: Moussa Traoré rezsimjének mártírjai

 

Május 1: A munka ünnepe
Május 25: Afrika-nap, az Afrikai Egységszervezet (OAU) megalapításának emléknapja
Szeptember 22: A függetlenség napja
December 25: Karácsony

Éghajlat:

Az északi részen a forróság szinte elviselhetetlen egy európai számára. A januári középhőmérséklet 10-20 °C. Júliusban 30-35 °C az átlag, de akár az 50 °C is elérheti. A csapadék mennyisége 20 mm. Néha előfordul, hogy egy évben 250 mm is hull. Az eső általában 10-12 hónapig nem esik. A déli országrészben januárban 20-25 °C, ritkán 25 °C felett. Nyáron 30 °C körüli, de a 35 °C is elképzelhető. Itt az esős évszak június végétől december elejéig tart. Ilyenkor kiárad a Niger folyó.