Monaco

Országok részlete

Monaco Monaco - transparent

árak: - .

Országnév: Monaco

Ország teljes neve: Monacói Hercegség

Országkód: MC

Főváros: Monaco

Pénznem: euró

Pénznem rövidítés: EUR

Váltópénz: cent

Kontinens: Európa

Terület: 1,93 négyzetkilóméter

Hivatalos nyelv: francia

Népesség: 31842 fő

Telefonos hívószám: +377

Beutazási szabályok:

Az országba magyar állampolgár érvényes úti okmánnyal (személyigazolvány, útlevél) vízummentesen utazhat.

Vámszabályok:

Az Európai Unió és a Schengeni Rendszer tagja, magyar állampolgárok érvényes úti okmány (személyi igazolvány, útlevél) birtokában vízummentesen utazhatnak Olaszországba. Tartózkodási napok száma külön bejelentés nélkül: 90 nap, ezt követően - a tartózkodási cél megfelelő feltételeinek igazolásával - az uniós állampolgárok számára előírt tartózkodási kártyáért kell folyamodni a területileg illetékes Questúrához.

Víz minősége:

iható

Védőoltások:

Az Európai Egészségbiztosítási Kártyával rendelkező személy, a tervezett tartózkodása alatt való orvosilag szükségessé váló szolgáltatásokban részesülhetnek az adott tagországi biztosítottaknak megfelelő feltételekkel.

Kommunikáció jellemzői:

Internet TLD .mc

Gazdaság:

Monaco egyik legfontosabb bevételi forrása a turizmus, a turistákat főleg a klíma és a kaszinó vonzza. 2001-ben az üdülőhajók által használt mólót ki is egészítették a nagy forgalom miatt. Az országban nincs jövedelemadó, a társasági adó alacsony, ezáltal adóparadicsom mind a lakosság, mind a helyi bejegyzésű cégek számára. Bizonyos üzleti szektorok, mint a dohányipar és a posta állami monopóliumok. (A telefontársaság, amely korábban szintén állami tulajdon volt, már a Vivendi Universal tulajdona.) Az életszínvonal rendkívül magas. Az 5000 monacoi őslakos a világ legelkényeztetettebb etnikai csoportja: nem fizetnek adót, nagylelkű állami támogatásokat kapnak, mert a kormányzati épületekben a lakbéreket mesterségesen alacsony szinten tartják. A monacoiak elsőbbséget élveznek az alkalmazás területén, 1997-ben összesen 35 munkanélküli volt az országban. Egy közelmúltban készült francia jelentés szerint Monacoban lazák a pénzmosásra vonatkozó törvények és szabályok, beleértve a kaszinó szabályait is, és Monaco kormánya akadályozza az ilyen jellegű ügyek kivizsgálását. Monaco nem tagja az Európai Uniónak, de nagyon szoros kapcsolatban állnak (vámunió, közös pénznem). Az euró használati joga mellett az államnak joga van saját euróérméket verni.

Vallás:

A hivatalos vallás a katolikus vallás, de az alkotmány biztosítja a vallásszabadságot. A monacóiak 90%-a katolikus.

Párizs Nagykövetség

Nagykövet: Nikicser László

Cím: 5 bis, square de l?avenue Foch, 75116 Paris

Telefon: (00)-(41)-(31)/352-85-72, 352-28-67 Ügyelet: 079/826-47-14

Fax: 00-33-1 5636-0268, 4326-0627 (konzuli)

E-mail: mission.par@kum.hu

Weboldal: www.mfa.gov.hu/emb/paris

 

Nagykövet:

Cím: 1062 Budapest, Lendvay utca 27., Magyarország

Telefon: (00 36 1) 374 11 00

Fax: (00 36 1) 374 11 40

E-mail: Consulat.BUDAPEST-AMBA@diplomatie.gouv.fr

Weboldal:

Ünnepnapok:

Január 27: Devota hős napja


Február 27: Brigitte Taby, a monacó-i történelem egyik meghatározó alakja

Március 14: II. Albert monacói herceg születésnapja


Május 9: Evelyn Nádasdi, a francia-magyar nagykövetség első képviselője


November 9: A herceg ünnepnapja

Éghajlat:

Kellemes mediterrán, a Tengeri-Alpok magaslatai útját állják az északi légtömegeknek. Az évi középhőmérséklet: 15 °C. A január-februári átlagos minimum hőmérséklet 8 °C, a július-augusztusi maximum hőmérséklet 26 °C körül alakul. A napsütéses órák száma: 2750 óra/év, szinte örök tavasz van. A tenger nyaranta 23-24 °C-os, csapadék csak ősszel és télen hull. Az idegenforgalomban nem különül el élesen a nyári és téli szezon, de nyáron azért nagyobb a forgalom. A hercegség gyönyörű látképéről és kellemes, napos klímájáról egyaránt híres.