Mongólia

Országok részlete

Mongólia Mongólia - transparent

árak: - .

Országnév: Mongólia

Ország teljes neve: Mongólia

Országkód: MN

Főváros: Ulánbátor

Pénznem: tugrik

Pénznem rövidítés: MNT

Váltópénz: möngö

Kontinens: Közel-kelet és Ázsia

Terület: 1564116 négyzetkilóméter

Hivatalos nyelv: mongol

Népesség: 2951786 fő

Telefonos hívószám: +976

Beutazási szabályok:

Mongóliába magyar, egyéb uniós, illetve szerb állampolgárok is vízum nélkül utazhatnak. A belépéshez mindössze egy migrációs lapot kell kitölteni, amelyen pár személyes adaton kívül a meglátogatni kívánt helyeket, illetve a ?meghívónk? címét is kérik. A meglátogatni kívánt helyek között mindenképp érdemes felsorolni azokat a helyeket, ahol hosszabb időt akarunk tartózkodni, illetve azt a határátkelőt is, ahol várhatóan elhagyjuk az országot. A meghívó félnek pedig egyik szállásadónk címét érdemes beírni. A kitöltött lapot a belépéskor a határőrök átnézik és lepecsételik, és kilépésig meg kell őrizni. 50 000 Ft feletti értékről (illetve valutáról) kötelező vámáru nyilatkozatot tenni. Érdemes akkor is megtenni ezt, ha személyes tárgyakról van szó. A nyomtatványt a határon lehet kérni, és általában magyarul is elérhető. Összesítve a határátlépés körülményes és hosszú, sokszor kellemetlen procedúra. A folyamat gyorsítása érdekében általános gyakorlat a csúszópénzadás, de ennek lehetnek káros következményei, így érdemes ezt az eljárást mellőzni.

Vámszabályok:

50 000 Ft feletti értékről (illetve valutáról) kötelező vámáru nyilatkozatot tenni. Érdemes akkor is megtenni ezt, ha személyes tárgyakról van szó. A nyomtatványt a határon lehet kérni, és általában magyarul is elérhető. Összesítve a határátlépés körülményes és hosszú, sokszor kellemetlen procedúra. A folyamat gyorsítása érdekében általános gyakorlat a csúszópénzadás, de ennek lehetnek káros következményei, így érdemes ezt az eljárást mellőzni.

Víz minősége:

nem iható

Védőoltások:

Az országban az alábbi betegségekkel kell kiemelten számolni Hastífusz Hepatitis A Hepatitis B Kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás (Kullancs encephalitis) Tetanus (Merevgörcs) Veszettség Malária Nincs Egyéb, gyakran előforduló fertőző betegségek Hepatitis EHE Javasolt oltás (nem fontossági rendben, hanem betűrendben) * Hastífusz elleni védőoltás H Hepatitis A elleni védőoltás HA Hepatitis B elleni védőoltás HB Kullancs encephalitis elleni védőoltás KE Veszettség elleni védőoltás V Tetanusz (diftéria)T

Gazdaság:

Mongólia gazdasága a mezőgazdaságra és a bányászatra épül. Az ország gazdag ásványkincsekben (réz, szén, molibdén, ón, volfrám, arany). Az országban körülbelül 30 000 magánvállalkozás működik, melyeknek a nagy része a fővárosban települ. A vidéki lakosság jelentőse része pásztorkodásból, illetve nomád pásztorkodásból él. Az egy főre eső GDP 2006-ban 2100 dollár volt, ami 2002-höz képest 7,5%-os növekedést jelentett. Mongólia teljes kőolajszükségletének 80%-át Oroszországból fedezi, amely igen függővé tette az országot.

Vallás:

buddhista (lámaista) 50%, sámánhívő és keresztény 6%, muszlim 4%, felekezeten kívüli 40% (2004)

 

Peking Nagykövetség

Nagykövet: Kusai Sándor

Cím: San Li Tun, Dong Zhi Men Wai No.10 , Beijing 100600, PRC

Telefon: (00)-(86)-(10) Telefon: 6532-1431, 6532-1432, 6532-1433

Fax: 6532-5053

E-mail: mission.pek@kum.hu

Weboldal: http://www.mfa.gov.hu/emb/beijing

Budapest Nagykövetség

Nagykövet: Erdenechimeg Omboosuren

Cím: 1022 Budapest, Bogár utca 14/C.

Telefon: 212-5904

Fax: 212-5731

E-mail: mongolemb@t-online.hu

Weboldal:

Ünnepnapok:

 

Január 1: Újév


Március 8: Nőnap

 

Június 1: Anyák napja és Gyermeknap


Július 11: Naadam (Nemzeti Játékok)


November 26: A függetlenség napja

Éghajlat:

Éghajlata száraz, szélsőségesen kontinentális, az éves csapadék mennyisége 200 mm. Október és március között Észak-Mongólia fölött egy hosszan tartó magas légnyomású terület megakadályozza a nedves, meleg levegő bejutását az országba, ezért a telek különösen hidegek és szárazak, ritkán esik hó. A januári középhőmérséklet -20 °C, de a mélyebben fekvő területeken elérheti a -50 °C-ot is. A rövid nyáron a meleg nappalok ellenére az éjszakák hűvösek, a júliusi középhőmérséklet északon 18, délen 26 °C. A fővárost Ulánbátort annak ellenére, hogy egy szélességi fokon fekszik Budapesttel a Föld leghűvösebb átlag hőmérsékletű fővárosaként tartják számon.